תוכניות
מהיום הראשון: אני ואימי
תכנית אני ואימי היא תכנית תרפיה אישית עבור תינוקות מגיל לידה ועד גיל שנה וחצי, ועבור הוריהם. מטרת תכנית אני ואימי הינה כפולה:
- התערבות מוקדמת ומיידית בתקופה קריטית להתפתחות התינוקות.
- לאפשר להורים, החווים את ההלם הראשוני ואת הקשיים בגידול ילד עם מוגבלויות, להיות שותפים בתהליך הטיפולי של תינוקם.
במהלך התכנית מקבלים מדי שבוע עשרות תינוקות, המלווים על-ידי הוריהם, 4 שעות רצופות של טיפולי תרפיות במפגשים פרטיים. התרפיות כוללות ריפוי בעיסוק, קלינאות תקשורת, פיזיותרפיה, הידרו-תרפיה, תרפיה במדיה, תרפיה לגירוי תחושתי וטיפולי מסאז'.
מעודדים את התפתחותו של הילד: מעון יום שיקומי
מעונות היום השיקומיים הינם הרחבה טבעית ומתבקשת של תכנית אני ואמי, ומיועדים לילדים מגיל 6 חודשים עד גיל 4. ב- 2013 ציינו עשור לפתיחתו של המעון, אשר פועל מתוך הכרה בחשיבותה של ההתערבות המוקדמת, ותרומתה המשמעותית להקניית בסיס איתן להתפתחות עתידית.
צוות המעונות מורכב מגננות וסייעות לכל קבוצת גיל, וצוות מטפלים פרא-רפואיים המעניקים טיפול פרטני וקבוצתי באמצעות מגוון רחב של שיטות: קלינאות תקשורת, ריפוי בעיסוק, פיזיותרפיה, טיפול באמצעות מחשב, טיפול באמצעות בעלי חיים, טיפול בחדר תחושה (סנוזלן), טיפול במוזיקה, הידרותרפיה ועוד. כל ילד מקבל לפחות 11 הפעלות טיפוליות בשבוע. כחלק מראייה טיפולית רחבה הדוגלת בהטמעת תהליך השיקום גם בחיק המשפחה, והגברת שיתוף הפעולה, אנו משלבים את הורי הילדים בתהליכי הטיפול באופן אקטיבי, והם מצטרפים לשיקום בשעות קבועות מראש. השותפות בין ההורה לצוות השיקום מספקת תוצאות טיפוליות חשובות.
אחת לחודש נפגשות האמהות בכדי לחלוק רעיונות ולתמוך אחת בשנייה, כהרחבה של הפגישות המונחות. בהתבסס על ההצלחה של קבוצת האמהות במעון היום השיקומי, אנו מקיימים קבוצות תמיכה גם לאבות, לאוכלוסיית הסבים והסבתות, וכן קבוצת תמיכה לאחים ואחיות בגיל ההתבגרות, המעוררת עניין רב וצופנת בחובה הבטחה גדולה.
למען עתיד טוב יותר: גני הילדים
הגנים במרכז הלאומי שלוה, המיועדים לילדים בגילאי 4-6, מנוהלים על-ידי גננות מקצועיות, סייעות מוכשרות וצוות פרא-רפואי, המעניקים טיפול פרטני וקבוצתי באמצעות מגוון רחב של טיפולים: קלינאות תקשורת, ריפוי בעיסוק, פיזיותרפיה, טיפול באמצעות מחשב, טיפול באמצעות בעלי חיים, טיפול בחדר תחושה (סנוזלן), טיפול במוסיקה הידרותרפיה ועוד. כל ילד מקבל סל טיפולים וליווי צמוד של עובדת סוציאלית (הרבה מעבר לנדרש ע“י משרד החינוך).
בגן מופעלת תוכנית של שילוב בקהילה, במסגרתה מקיימים הילדים פעילויות יחד עם ילדים בהתפתחות נורמטיבית, אחת לשבוע. הילדים נהנים מיתרונות השילוב, ושני הצדדים לומדים לקבל את השונה, ועם הזמן לפתח רגישות לצרכי האחר – הכל באווירה של שותפות הדדית וחברות. במסגרת הגן אוכלים הילדים מדי יום שלוש ארוחות מזינות, בהתאם להנחיות משרד הבריאות לגיל הרך.
בסופו של דבר – ילדים שלומדים יחד, לומדים לחיות ביחד.
ממשיכים את היום בכל הכח: תוכנית אחר הצהריים
תכנית אחר הצהריים מעניקה מסגרת המשך בלתי פורמלית ליום הלימודים, עבור ילדים בגילאי 6 עד 21. התכנית מהווה המשך ישיר של יום הלימודים, וכוללת השתתפות מלאה של כולם – הורים, מורים ועובדים סוציאליים.
בכל צהריים מגיעים למרכזי שלוה מאות ילדים ובני נוער, הלוקים בבעיות שונות כגון תסמונת דאון, היפראקטיביות, הפרעות על הרצף האוטיסטי, שיתוק מוחין ובעיות קוגניטיביות. הם זוכים למגוון רחב של פעילויות טיפוליות, הכוללות הידרותרפיה, קלינאות תקשורת, פיזיותרפיה, תרפיה במחשב, תרפיה בריקוד, תרפיה רב חושית (סנוזלן), תרפיה במוזיקה, תרפיה באמצעות בעלי חיים, תרפיה בדרמה, תרפיה באמנות, והכשרה לכישורי חיים. רוב התכניות מתנהלות במסגרת קבוצתית, עם פעילויות פרטניות נוספות לפי הצורך. שילוב זה מעצים את הגשמת הפוטנציאל האישי של כל משתתף בתכנית לקראת חייו כבוגר ומגדיל את הסיכוי לשילובו בקהילה בבגרותו.
מספר הילדים בתכנית אחר הצהריים גדל, והוא ממשיך להתרחב. המעבר למרכז החדש איפשר את קליטתם של עשרות ילדים חדשים, ושילובם בשלל הפעילויות המתקיימות מדי יום.
בידיים טובות: הנופשון
תכנית הנופשון מאפשרת לכל ילד מילדי תכנית אחר הצהריים לישון לילה אחד בשבוע מחוץ לבית, ופעם בחודש לבלות סוף שבוע שלם במרכז שלוה. קרוב למאה ילדים לנים בשלוה מדי שבוע. כל ילד לן במרכז ביום קבוע בשבוע, כך שהוא ובני משפחתו יכולים לתכנן את מערכת השעות שלהם בהתאם. הילד יודע גם מי יהיו חבריו לחדר, ולומד לצפּוֹת ליום הלינה. לנוחיותו של הילד, הרכב הצוות המלווה את החוויה, ומסייע לו בכל צרכיו, נשאר גם הוא ללא שינוי.
אחת לשבוע, נהנים בני המשפחה מ- 36 שעות רצופות של פנאי, ולפחות מ-56 שעות מנוחה בסופ“ש, בידיעה שילדם נהנה ומקבל את היחס והתנאים הטובים ביותר. פרק הזמן הזה מאפשר להם את המנוחה לה הם כה זקוקים ואת האפשרות להקדיש את תשומת ליבם האחד לשני ולילדי המשפחה האחרים הזקוקים להם. מעבר לכך, הצוות המקצועי בנופשון מנצל את זמן שהייתם של הילדים כדי ללמדם מיומנויות עצמאות בסביבה אמיתית, עם דגש על היגיינה אישית כגון: צחצוח שיניים ורחצה, לבישת בגדים, הכנת ארוחת בוקר או צהריים וכד’. למיומנויות אלו תפקיד מפתח בהפחתת התלות בבני המשפחה, והן גם מסייעות בצורה ניכרת להפחתת העול המוטל על ההורים, שעד בואם לשלוה תהו מה יקרה כשלא יוכלו כבר לטפל בילדם.
גם תכנית הנופשון השבועי וגם תכנית סופי השבוע כוללות ארוחות מזינות, שלל פעילויות חברתיות, הזדמנות לגלות יכולות עצמאיות, למידה וביצוע של מטלות ביתיות, חלוקת אחריות וחיים בצוותא. אנו מאמינים בהעצמה של ילדינו, וכמו כן מסייעים להם להפוך עצמאיים, ולאזרחים שווים ותורמים בחברה.
הזדמנויות חדשות: מחנה הקיץ
תכניות הקיץ נועדו ללמד מיומנויות חדשות, וכמו כן לתגבר מיומנויות שכבר נרכשו. התכניות משולבות באופן עקבי בתכניות האחרות של שלוה, וכל הפעילויות נוצרו בכדי לעודד התקדמות רציפה. קייטנת הקיץ רצופה חוויות: הילדים מחייכים, צוחקים ונהנים -תוך שהם מגיעים למיצוי הפוטנציאל שלהם באווירה נטולת דאגות מצד אחד, ותחת פיקוח צמוד ופרטני מצד שני.
במשך שמונה שבועות בכל קיץ, אנו מפעילים מסגרת קיץ מיוחדת, חמישה ימים בשבוע. בחודש אוגוסט מתקיים מחנה קיץ חלומי ומושקע בן 8 ימים, במהלכו נהנים הילדים מפעילויות מגוונות כמו שחייה, טיולים, מסעות ג’יפים, טיסות במסוקים, משחקי מים, ספורט, ריקוד, סדנאות יצירה ומופעי בידור בכפר נופש קסום. המחנות והקייטנות מנוהלים על ידי צוות מקצועי, וכמות המתנדבים הגדולה מאפשרת יחס של איש צוות אחד לכל ילד.
תכנית הקיץ תורמת משמעותית להתפתחות האישית והחברתית של הילדים, הכוללת פיתוח מיומנויות של חברות, עבודת צוות, תקשורת מילולית ולא-מילולית, התמודדות עם תסכול, עיבוד חושים ומיומנויות חברתיות אחרות. תכנית הקיץ כולה ממוקדת במיומנויות חברתיות ומיומנויות תקשורת, עם דגש על מתן תשומת לב פרטנית לכל ילד. יציאת הילדים למחנה הקיץ מאפשרת לבני משפחותיהם את הדבר לו הם זקוקים ביותר – חופשת קיץ אמיתית, שמשמעותה ליהנות יחד ללא מגבלת ניידות, והצורך בהשגחה ללא הפוגה. עבורם זהו פרק הזמן הארוך ביותר במהלך השנה אותו הם מקדישים למנוחה, אגירת כוחות ומתן תשומת לב ראויה לאחים והאחיות; ומבחינתנו בשלוה, מדובר במטרה חשובה לא פחות. תכנית הקיץ הינה חלק אינטגרלי משאר תכניות שלוה, המהווה המשך רציף למסלול החינוכי של החניכ/ה.
עם המבט קדימה: תוכניות בוגרים
כ- 100 צעירים וצעירות משתתפים השנה במגוון של תוכניות ייחודיות, במסגרתן נוצר רצף של מענים לצורכי החיים השונים של בוגרים עם מוגבלויות. כל התוכניות מתואמות ומשולבות זו בזו בהובלתם של אנשי מקצוע מובילים. רבים מהבוגרים בוחרים ליהנות מכמה וכמה תוכניות ושירותים.
מערך דיור בקהילה
ארגון שלוה מפעיל דירות למגורים עצמאיים בקהילה עבור גברים ונשים עם מוגבלויות. הדיירים, העטופים בתמיכה מקצועית וחברתית, מטפחים יחסים דמויי משפחה ומשתלבים בצורה מוצלחת בחיי הקהילה. הסטנדרט הגבוה של הדירות בשלוה ומספר הדיירים המתגוררים בהן מקדם איכות חיים ופתרונות מגורים עצמאיים יציבים וארוכי טווח עבור מבוגרים עם מוגבלויות.
תעסוקה נתמכת
שלוה מהווה מופת לשילוב מוצלח במקום העבודה. אנו מעסיקים מבוגרים עם מוגבלויות במגוון תפקידים ומחלקות כגון עוזרי הוראה בגני ילדים שילוב, מוסיקאים בלהקת שלוה ומלצרים בקפה שלוה. חלק מן העובדים מועסקים בסדנת היצירה של שלוה, שם הם מייצרים אריזות לתה, מוצרי קרמיקה ומוצרים אחרים הניתנים לשיווק ומכירה. העובדים שלנו מקבלים ליווי והכוונה צמודים במקום העבודה באמצעות קבוצות תמיכה וייעוץ מקצועי.
תעסוקה מוגנת
שלוה מעמידה לרשות הבוגרים מגון אפשרויות לתעסוקה מוגנת, לצעירים שעושים את צעדיהם הראשונים בעולם העבודה. הייחוד בתעסוקה בשלוה הוא, הימנעות מעבודות "חזרתיות" ודגש על יצירה אישית ואומנות. בשלוה מתקיימת סדנה ליצירת כלי קרמיקה, מפעל לאריזה ושיווק של סוגי תה מיוחדים, תוכנית לשזירת פנינים ויצירת תכשיטים ייחודים שבהם יכולים היוצרים לבטא את נטיותיהם האמנותיות, העדפותיהם האישיות והיצירתיות הייחודית לכל אחד.
קורסים מקצועיים לבוגרים
שלוה יוזמת ומפעילה הכשרה מקצועית בתחום הקולינריה בקורס שנמשך 9 חודשים, ובו לומדים הבוגרים הצעירים את רזי המטבח, במטרה להשתלב בעבודה קבועה ועצמאית בתחום. חניכי הקורס מבקרים במטבחים בבתי מלון ומוסדות, לומדים לתפעל את המטבח בשלוה ולארח סועדים. לקראת יום הזכרון לשואה ולגבורה השנה, חניכי הקורס הכינו סעודה חגיגית כמחווה של אהבה והערכה לניצולי שואה שהשתתפו ב"זיכרון בסלון" במרכז שלוה. בנוסף, פועל בשלוה קורס מקצועי לשזירת פרחים אמנותית, שבוגריו משתלבים בעיצוב אירועים בשלוה ובמקומות אחרים.
מעגל תמיכה
“מעגל תמיכה” היא תכנית המיועדת עבור מבוגרים עם יכולות תפקודיות מופחתות, המתגוררים כיום עם הוריהם ומעוניינים בפעילויות פנאי חברתיות. הם נוטלים חלק במפגשים שבועיים עם יועצים מקצועיים ונהנים מתכנית לימודים חווייתית ומותאמת אישית, המתמקדת בקידום כישורי העצמאות שלהם. המשתתפים נהנים גם ממגוון פעילויות פנאי קבוצתיות לכל אורך השנה.
בונים תא משפחתי חזק ושמח: תמיכה במשפחות
תמיכה במשפחות של ילדים עם מוגבלויות היא אחת ממטרותיה הראשונות בחשיבותן של שלוה.
בנוסף, התרפיות, תוכניות החינוך המיוחד, קבוצות התמיכה והסמינרים החינוכיים בנושאי מוגבלות, הרלוונטיים עבור ההורים, האחים, הסבים והסבתות במסגרת התוכניות השונות של שלוה, מאפשרים לבני המשפחה לראות את ילדיהם פורחים, והופכים לאינדיבידואלים מוכשרים, תורמים ומלאי שמחת חיים. הצוות הדואג של שלוה והאווירה המעצימה, נותנים להורים את התקווה והכח להתמודד עם האתגרים שבגידול ילד עם מוגבלות במסגרת המשפחתית.
ממקסמים את הפוטנציאל – ממקסמים את איכות החיים.